Orezivanje, mučenje za bonsai ili ne?
Prvo što treba naglasiti je da bonsai nije
genetički izmenjena biljka i koja se na bilo koji nacin održava da ostane mala.
Tehnika izrade bonsaija nije ništa surovija nego bilo koja vrtlarska praksa.
Znate li koja je osnovna tehnika koja se primenjuje kako bi već
formirano bonsai stabaoce održali na određenoj veličini, ili "običnu"
biljku učinili bonsaijem? Ništa drugo nego orezivanje – tehnika koja
postoji otkako se ljudi bave uzgojem biljaka.Orezivanjem se krošnja bonsaija zgušnjava i postiže fina struktura
grana. Zašto bi orezivanje bonsaija bilo mučenje, a orezivanje vinove
loze ne, kada se radi o istoj tehnici?

Isto tako je uobičajeno verovanje da je bonsai visok samo par centimetara. To nije tačno, i, mada je bonsai zaista mali u poredenju sa svojom ogromnom dugovečnom braćom, njegova visina se kreće od 7 cm do 1 m.
Oomono |
Veliki |
od 60 do 90 cm |
|
|
Chuhin |
Srednje veliki |
od 30 do 60 cm |
|
Kifu |
Srednji |
od 25 do 30 cm |
|
Gafu |
Srednje mali |
od 13 do 25 cm |
|
Shohin |
Mali |
do 13 cm |
|
Mini |
Mini |
od 7 do 10 cm |
|
Mame |
Minijaturni |
do 7 cm |
BONSAI-spoj 90% umetnosti i 10% vrtlarstva
Bonsai je Japanska reč, sastavljena od reči Bon - cvetni lonac i Sai - drvo. Osnovna želja je da se predivni primerci stabala sa moćnim krošnjama ili neobičnim oblicima nastalim na nepristupačnim mestima i u surovim uslovima, sačuvaju i poseduju u malom i izdvojenom obliku. To je i cilj, da se u što većoj meri približi oblicima iz prirode. Ovakva stabla se razvijaju kao i svaka druga u prirodi, ali se određenim postupcima obuzdava rast i programiranjem razvoja usmerava ka željenom obliku.
Ova minijaturna stabla mogu da žive i preko 100 godina. Naravno, ovakvi primerci su prava retkost, jer je potrebno mnogo truda i umeća da se dobije takvo malo umetničko delo. Zbog toga je njegova cena opravdano visoka.
Na primer, ovaj japanski crni bor košta 950 $
Poreklom iz Azije, bonsai je vremenom pretrpeo mnoge promene i pretvorio se u sasvim novu formu, za koji mnogi kažu da predstavlja spoj 90% umetnosti i 10% vrtlarstva. U svakom slučaju, dobro negovan bonsai možemo nazvati pravim remek-delom baštovanstva. Bilo da se njime bavimo iz hobija ili profesionalno, moramo slediti određena pravila – nije dovoljno samo zasaditi drvo i pustiti prirodu da sama učini svoje – svaka grana bonsaija mora biti oblikovana, ili odrstranjena, dok se ne dobije željeni oblik.
Na početku, par reči o Bonsai-u...
Bonsai (stabaoce u posudi) je mnogo više od hortikulturne
veštine. Drvo i posuda čine harmoničnu celinu u kojoj se oblik, boja i tekstura
međusobno nadopunjuju. Veći
je naglasak na umetničkim sklonostima samog uzgajivača. Osnovni princip je
uzgojiti minijaturno stabaoce koje ima sve karakteristike te biljne vrste u
normalnoj veličini.
Za neke, bonsai je hobi, a za neke profesija.
U svakom slučaju, dobro uzgojen bonsai uvek izaziva divljenje, a vlasniku daje status umetnika.
